Tarvitaanko väestönsuojan tarkastamiseen ammattilainen?

Suomesta löytyy paljon ammattilaisia arvioimaan väestönsuojan rakenteellista ja teknistä kuntoa. Ammattilaisen puoleen on hyvä kääntyä, jos ei tiedä, että onko suojalle tehty huolto- ja ylläpitotoimia. Jos vastuullesi kuuluu väestönsuojien kunnossapito, kannattaa pyytää ammattilainen tarkistamaan väestönsuojan tilanne. Väestönsuojan tekniikka saattaa olla vuosien pölykerroksen alla, mutta pienillä huoltotoimenpiteillä suojan toimivuus voidaan varmistaa vuosiksi eteenpäin.

Milloin väestönsuojaan pitää tehdä paineistus- ja tiiveyskoe?

Väestönsuojan tarkastuksessa selvitetään väestönsuojan kunto ja huollon tarve. Huollon kustannukset ovat keskimäärin noin tuhat euroa, riippuen suojan kunnosta eikä huollon tekeminen yleensä haittaa kiinteistön muuta toimintaa. Huollon yhteydessä laitetaan väestönsuoja käyttökuntoon, jotta vaatimusten mukainen paineistus- ja tiiveyskoe voidaan suorittaa.

Sisäasiainministeriön asetus 506/2011 väestönsuojien teknisistä vaatimuksista ja väestönsuojien laitteiden kunnossapidosta määrää, että väestönsuojan laitteiden toimintakunnon varmistamiseksi ne tulee tarkastaa vähintään 10 vuoden välein. Suojan paineistus- ja tiiveyskoe tulee tehdä 10 vuoden välein.

Kuinka väestönsuojaa ylläpidetään?

Väestönsuoja ja sen tekniikka ovat huollon jälkeen helposti ylläpidettävissä pienillä huoltotoimilla, jotka eivät juurikaan eroa kiinteistön muista huoltotoimista. Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että väestönsuoja huolletaan vuosittain. Sen yhteydessä on hyvä tarkastaa laitteiden toimivuus ja kunto, koekäyttää laitteisto, tarkastaa suojan tiivisteiden kunto sekä päivittää tarvittaessa suojan muut varusteet.

Väestönsuojan kuntokartoitus kuuluu Alertumilla kiinteistön turvallisuustarkastukseen, jonka perusteella annetaan kustannusarvio huoltotöistä, tarviketäydennyksistä sekä paine- ja tiiveyskokeen suorittamisesta. Joissakin tapauksissa myös ylläpitokustannuksia voidaan laskea, esimerkiksi modernisoimalla väestönsuojan viestiyhteydet.

Blogin kirjoittana on Alertumin turvallisuusasiantuntija Kim Öhman.

Lue lisää väestönsuojasta Alertumin verkkosivuilla.